Kategorier
Nyhet

Skivrelease ”Allt för vår ljusa stjärna”

Det har varit en lång men fantastisk resa…

… som började med att körens dirigent Johanna Thür och några Ymnor grävde efter traditionellt material i visarkiv och hos traditionsbärare. Sedan våren 2015 har sedan kören övat på texterna till de många verserna i olika Staffansvisor och finslipat stämmor i vackra stjärnspelssånger. I januari 2016 var det sedan dags att spela in materialet i Jonsereds kyrka tillsammans med Nilento Studio och de eminenta folkmusikerna i gruppen NID

Sedan dess har skivan producerats och ges nu ut genom Nilento Records. Den 18 november 2016 släpptes skivan i digitalt format och den 17 december har vi två releasekonserter i Hagakyrkan och släpper i samband med detta skivan i fysisk form. 

Skivan går att lyssna på och köpa på följande sätt: 

– köp som CD via Naxos Direct

– lyssna på albumet via Spotify

– köp och lyssna via iTunes 

– kom till någon av releasekonserterna i Hagakyrkan lördagen den 17 december, där du kan köpa CD-skivan till rabatterat pris (100 kr) och hela intäkten går oavkortat till Hagakyrkans diakoni. Biljetter till konserterna köpes via Ticketmaster. Skivan kan köpas i Hagakyrkan till rabatterat pris även framöver. 

ymna_alltforvarljusastjarna_cover

Nilento Records ord om skivan:

”Luciafirandet som det tar sig uttryck i vår tid har en lång historia, med rötter tillbaka till tidig medeltid. Här återfinns Staffansritten och Staffanssjungningen, stjärnspelen och traditionen “att gå med ljusa stjärnan”, och som det senast tillagda elementet ljusgestalten Lucia.

Kören Ymna, Göteborg, har hämtat sångerna till denna cd ur glömda jultraditioner och en slumrande visskatt, oemotståndligt vackra melodier som har fått en ny dräkt i körarrangemang av dirigent Johanna Thür. Värme och musikalisk rikedom fyller musiken. Sprakande livsglädje, glöd och pregnans karaktäriserar samspelet mellan Ymna och folkmusikerna i trion NID; Hanna Wiskari saxofon, Mia Marin fioler och Petter Berndalen slagverk.”